menvereniging in de bosrijke omgeving van Breda
menvereniging in de bosrijke omgeving van Breda

West Malle rit

 

West Malle rit

Verslag van de West-Malle rit op zondag 2 April op uitnodiging van Marcel en Marleen  en Yves en Veerle.

Na de koffie met een heerlijke vlaaipunt vertrokken we. Koetsier Yves met 3 friezen voor de wagen koetsier Jos met 2 friezen voor de wagen. Emile met zijn span Haflingers. Jac eveneens met Haflingers. Richard met een vierspan Friezen gevolgd door 2 amazones op friezen.

Het was heerlijk weer en overal vertoonde het ontloken groen zich aan de bomen. De wilgenkatjes waren al uitgebloeid, de bloeiende krenten zijn nu aan de beurt. Ook overal witte bloesem van de wilde kers. Deze wilde kers komt hier meer voor dan bij ons in Brabant. De kleine kersen zijn een belangrijk voedsel voor vogels en vossen, die tevens voor de verspreiding van de zaden zorgen. We reden  rondom een golfterrein waarop overal madeliefjes groeiden. Ook zagen we honderden gele bloempjes, die toen we dichterbij kwamen golfballen bleken te zijn, op het oefenterrein. Met een speciale golfballen-pickup werden de ballen geraapt. In het dorp Brecht werden we getrakteerd op een West-Malle, die vooral bij dit warme weer heerlijk smaakte. Vervolgens kwamen we door het gebied dat in de middeleeuwen door de paters van het trappistenklooster van West-Malle ontgonnen is. Het is een lappendeken van kleine perceeltjes en daardoor heel karakteristiek. In de eerste wereldoorlog, wat de Belgen de grote oorlog noemen, dumpten de Duitse vliegtuigen, de niet gebruikte bommen, in dit gebied, voordat ze op het vliegveld gingen landen. Op luchtfoto’s kan je ontdekken, dat de bomkraters, die er nu uitzaken als vennen, in een rechte lijn liggen. We stopten in een gebied, waar de bosbeheerders alle bomen gekapt hadden om de oorspronkelijke heidevegetatie terug te krijgen.  In een heel groot gebied de Brechtse Heide moet dit gedaan worden. Er is natuurlijk zware discussie, want velen vinden dit belachelijk. Het lijkt een beetje op de Strijbeekse heide, waar ook zoveel bos gekapt is, maar waar nu een prachtige heide is ontstaan.

Ondertussen was er een anders discussie, die minstens even belangrijk was, namelijk als je het zwaar gehopte West Malle bier half om half mengt met zachte blonde trippel is het nog lekkerder. Nu het was het beste het proefondervindelijk te testen. Tegenover het West-Malle trappistenklooster is een beroemd café en daar kan je half om half krijgen. Oh, wat was dat verrukkelijk.

Gastheren hartelijk dank Proost! Ondertussen was het al laat en met spoed keerden we terug naar de boerderij van Yves om uit te spannen.

Jac bedankte Yves en Marcel voor de fantastische organisatie en Paula gaf hen een fles wijn. Yves zelf, bedankte ieder voor het enthousiaste meerijden. Ondertussen was het zes uur en ieder haastte zich naar huis nog na genietend van een prachtige dag

 

Cees Verloop

Een reactie plaatsen